Havbars

- i nattens mulm og mørke

Endnu en tur efter havbars i nattens mulm og mørke, og endnu en gang fisk på land…

Jeg var i nat taget den lange køretur til jyske vestkyst i jagten på en ny PR havbars, ja beklager, dét er stærkt vanedannede.

Havbars - Artsfiskeri - Artsfiskeri.dk - Mark Hemmingsen

Til dem der ikke er bekendt med dette fiskeri, så kan jeg fortælle, at jeg ankom til fiskepladsen ca. 22.30, hvorfra jeg skulle gå en relativt lang tur for at komme hen til de høfder, som jeg havde udset mig, at fiske af.

-af sikkerhedsmæssige årsager, så fisker jeg kun på høfder, som jeg har et indgående kendskab til fra mit dagsfiskeri, og jeg tager ikke chancer med de glatte sten, så jeg bruger relativt lang tid på at hente sand på stranden, for at smide et godt lag sand på de sten, som jeg fisker fra. (dette arbejde kan godt være hårdt, og tage op til 20 min.)

-Jeg fisker umiddelbart kun fra sten, som har en rimelig plan og vandret flade, således at fodfæstet er godt.

-Derudover, så planlægger jeg en klar og tydelig rute for, hvilke sten jeg skal bevæge mig på, i forsøget på at nette fiskene jeg kroger. (dette arbejde skal ikke gøres mens man har fisk på og adrenalinen pumper i kroppen, da det ofte er hér at man laver dumdristige fejl på de glatte sten)

-Jeg anvender en pandelampe, som konstant er tændt, så jeg kan orientere mig ordentligt.

-Jeg anvender et teleskop-net som kan foldes ud til en maks. længde på 4 meter, hvilket letter netningen en hel del, da jeg ikke behøver at klatre ned over stenene og helt ned til vandoverfladen, for at nette fiskene.

Havbars - Artsfiskeri - Artsfiskeri.dk - Mark Hemmingsen

Endegrejet jeg anvender består af gummishads fisket på et jighoved, og kontra mit havbarsfiskeri i de lyse timer, hvor jeg aktivt spinner ind og laver små spinstop midt i vandsøjlen, som fiskede man med blink, så jigger jeg gummishaden langs bunden, når jeg fisker om natten.

Havbars - Artsfiskeri - Artsfiskeri.dk - Mark Hemmingsen

Mine tanker om natfiskeriet efter havbars, er inspireret af flere engelske havbarsfiskere, som dyrker dette spændende og anderledes fiskeri.

Mine tanker omkring havbarsfiskeriet om natten er, at de større havbars, som nok må antages i højere grad at være solister end stimefisk, er mere fødesøgende i nattetimerne og samtidig mindre sky. Om mine refleksioner om dette natfiskeri, rent faktisk er korrekte eller for dens en gang sludder, må fremtiden vise, men indtil videre har jeg haft 2 målrettede natfisketure efter havbars i år, og jeg har fanget pæne havbars på begge af disse ture.

Lad mig slutteligt sige, at jeg vil bede alle der overvejer dette fiskeri, at sætte deres egen sikkerhed over det at få en fisk på land, samt gøre sig grundige overvejelser omkring sikkerheden, inden man påbegynder sit fiskeri.

Knæk og bræk!

Sep 10, 2022 | Fangstrapporter