Jagten på en anderledes fladfisk

- Hårhvarre

Der skal ikke herske tvivl om, at jeg er en ekstremt nørdet artsfisker…

Normalvis, vil jeg ikke gøre det helt store ud af dele min fangster af fladfisk, men denne gang er en undtagelse.

Jeg har efterhånden fanget rigtigt mange fiskearter i dansk farvand, og specielt én fiskeart har længe været øverst på min liste over arter, jeg rigtigt gerne vil lykkedes med at fange. –Hårhvarren er en anderledes lille fladfisk, en mini rovplade, som om nogen skiller sig ud.

Jeg har siden slutningen af sidste kalenderår, nærstuderet det meste af det relativt sparsomme videnskabelig materiale om hårhvarre. Udover dette har jeg søgt viden fra norske artsfiskere og engelske LRF-fiskere. Konklusionen på min research blev, at hårhvarren skal findes ved stenrev, vrag og ved moler. Men er det overhovedet muligt at finde og fange en hårhvarre ved målrettet fiskeri? Tja, jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg i starten selv var meget skeptisk. Men ikke desto mindre, skulle det have en værdigt forsøg alligevel.

Mit udgangspunkt blev at kigge langs havne og moler rundt om i landet. Derudover har jeg i løbet af foråret og sommeren forgæves forsøgt mig med LRF. Dvs. dropshot fiskeri med helt let grej ned mellem sten på moler og høfder. Tanken bag denne tilgang til fiskeriet er, at hårhvarren 99,9% af tiden danner et vakuum med kroppen. Således at kan den sidde fastsuget på sten og havnevægge. En perfekt strategi, der gør at den kan vente i baghold og derved hurtigt snuppe forbipasserende fødeemner. Efter mange ture uden nogen succes med LRF fiskeriet, endte jeg med at vende tilbage udgangspunktet. Nemlig at at søge aktivt efter dem, både dag og nat.

Efter måneders, on and off jagt på hårhvarren, kulminerede jagten forleden nat, hvor jeg ved en mole, fandt hvad jeg søgte, der sad nemlig en lille fin hårhvarre rigtig godt kamufleret og fastsuget på den store sten.

Jeg havde nær ikke set fisken, da det blot var ud af øjenkrogen, jeg spottede noget der så bare en lillebitte smule anderledes ud end omgivelserne, efter at have lyst intensivt på området, hvor fisken sad, blev jeg enig med mig selvom at det måtte være en hårhvarre, jeg havde spottet.

Hurtigt fik jeg mit dropshot rig agnet med reje fra frost smidt ned over hvad jeg mente måtte være fiskens hoved, og yes, den huggede, men vent…

P**, den huggede mit lod.

Hårhvarren sidder nu fastsuget på stenen og med mit lod i munden. Forsigtigt forsøger jeg nu at løfte mit setup, således at jeg kan få loddet ud af fiskens mund og på ny præsenteret agnen, i håbet om at den ville hugge det rigtige sted nemlig på min agnede krog. Men, men, men, så langt kom jeg aldrig, for hårhvarren gav ikke slip på loddet og først helt oppe ved overfalden gav den slip og svømmede hurtigt langt ned mellem en masse sten og ud af mit synsfelt. Argh! L***.

Sjældent har jeg været så frustreret i min mange år som lyst- og sportsfisker. Men, så sker der det, at jeg spotter en ny hårhvarre ikke langt derfra. Solen er nu småt ved at stå op, og jeg måtte frustreret opgive af fange hårhvarren, da min agn konsekvent bliver opsnappet af mængder af havkarusser inden jeg kommer i nærheden den.

På vej hjem i den flotte solopgang, kan jeg på ingen måder slippe tanken om at jeg endelig har fundet et sted med hårhvarre, og at jeg faktisk, var enormt tæt på at lykkedes med min mission om at fange en hårhvarre, men samtidig også tanken om at jeg muligvis har forspildt en unik mulighed for at fange en relativt sjælden fladfisk.

Da jeg kommer hjem fra fisketuren, er det første jeg gør, at tjekke vejrudsigten, for vindstyrke, vindretning, nedbør og ikke mindst vandstand. Til mit store held så vejrforholdene ud til at være mere eller mindre identiske med det vejr, jeg lige havde oplevet, så hurtigt, blev jeg enig med mig selvom at jeg måtte afsted igen ved aftentid.

Dagen igennem fik jeg ikke meget søvn, da jeg ikke kunne slippe tankerne om hårhvarrene. Ved eftermiddagstid fik jeg skaffet frisk agn, i form af børsteorm og levende rejer. Derudover fik jeg også fat i den dygtige hollandske artsfisker Sjors Waterschoot , som gav mig nogle forskelle idéer og råd til fiskeriet.

Da jeg i går aftes så ankom til molen, brugte jeg de sidste 30 minutters tid på at se nyde omgivelser og solnedgangen, samt få rigget mit ”hårhvarre-rig” til. Rigget bestod af en flourocarbon line i tykkelsen 0,242 og 2 str. 14 trekroge, et enkelt AAA-splithagl.

Da, det var næsten mørkt startede fiskeriet, og efter kun 5 min. spottede jeg ved samme sten som natten forinden en fin lille hårhvarre. Hurtigt fik jeg agnet mit rig med en af de medbragte levende rejer, hvorefter rejen blev præsenteret 5-10 cm fra fiskens hoved. Uden tøven svømmede den frem og inhalerede rejen, og jeg gav et tilslag.

Herefter skulle jeg ellers bare have hårhvarren bugseret op mellem de sten jeg fiskede imellem, og det der bare ikke må ske sker selvfølgelig, nemlig at jeg mistede krogholdet til fisken, og fisken hurtigt forsvandt ned mellem de mange store sten.

-Det var da lige godt pokkers! (lige i dette øjeblik, var jeg tæt på at gøre ting ved min fiskestang, som man ikke skal gøre ved dem)

Men jeg valgte i sidste øjeblik at besinde mig, og tage en kort pause ved bilen. –Nu måtte mit uheld, da snart være brugt op. Det samme kunne vist nok også siges om min tålmodighed.

10 min. senere kiggede jeg til spottet igen. Minsandten om ikke at den selv samme hårhvarre, sad på præcis sammen sted på stenen igen. Hurtigt fik jeg monteret en levende reje, og ned mellem stenene blev den påny præsenteret for hovedet af hårhvarren. Igen uden tøven inhalerede hårhvarren den levende reje på mit rig, og påny fik jeg givet et tilslag.

Klog af erfaring, havde jeg denne gang med bragt med lille børnefiskenet, som lige passer mellem stenene. Således kunne jeg sikkert lande hårhvarren uden at miste krogholdet igen. Yes! –endelig havde jeg fanget en flot hårhvarre!

Den målrettede jagt, havde endelig båret frugt, og min indsats blev belønnet med en yderst fascinerede hårhvarre.

For at gøre resten af historien kort, lykkedes det mig i løbet af natten at se 4 hårhvarre. Ud af disse lykkedes det mig at fange 3 af dem. -De blev alle fanget på mit hjemmelavede hårhvarre-rig agnet med levende reje.

Om der er andre lystfiskere, har præsteret af fange hårhvarre under målrettet fiskeri, vides ikke. Eller om der er andre der har fanget hele 3 hårhvarre på samme fisketur, vides heller ikke. En ting er dog sikkert; jeg er svært tilfreds med fisketurens slutresultat, samt det faktum, at jeg er blevet en masse oplevelser og erfaringer rigere.

*Hårhvarre er forresten fiskeart nr. 86 jeg har fanget i år inden for dansk farvand. Og dette er sågar uden at medregne fisk fanget i put and take søer.

Jul 22, 2021 | Fangstrapporter

Næste fangstrapport

Tidligere fangstrapport

Næste fangstrapport

Tidligere fangstrapport

Næste fangstrapport

Tidligere fangstrapport